Cum evităm plagiatul?

Plagiatul este definit ca „expunerea într-o operă scrisă sau o comunicare orală, inclusiv în format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase ...

Citește mai mult

De unde vine plagiatul?

Plagiatul este o problemă veche de când lumea. Una dintre primele acuzații de plagiat datează din secolul I după Hristos. Atunci, poetul roman Marțial a descoperit că poeziile sale erau recitate de alți poeți. Desi era o practică comună în acele vremuri, Marțial a decis că nu vrea ca alții să îi folosească creațiile, așa că a luat atitudine și a început să combată fenomenul cu instrumentul pe care îl avea la dispozitie. A început sa scrie epigrame dedicate celor care îl plagiau, invitându-i fie să îl menționeze ca autor, fie să îi cumpere operele. Tot el a fost și prima persoană care a folosit termenul “plagiarius” pentru a se referi la furtul literar, termenul fiind folosit până atunci pentru a face referire la persoanele care răpeau oameni pentru a-i folosi ca sclavi.

Citește mai mult

De ce Sistemantiplagiat.ro?

Deși plagiatul nu este un fenomen nou, niciodată în istorie nu a fost mai ușor să fie folosit. Creșterea accesului la internet și la resurse de cunoaștere devine nu numai o comoditate, ci și o tentație de a scrie lucrări apelând la renumita metodă copy-paste.

Citește mai mult